A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 243

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/culumaka/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 671

Culuma
culuma header image
O nama

 

Istorijat

 

Naše preduzeće nastavlja dugu tradiciju u porodici staru 90 godina koja se bavila izradom raznih proizvoda od drveta.Naime naš predak Ljubisav Milosavljević Ćuluma još 1906 godine počeo je sa pravljenjem ambara za brašno da bi nakon par godina prešao na izradu stolarije. Tadašnji alati bili su vrlo skromni, ručna testera, sekira, keser i svrdlo. Stolariju su najččešće izrađivali kod svojih kupaca (gazde) a vrlo retko u svojim radionicama. Vreme rada najčešće je bila zima, jer u letnjim i jesenjim mesecima morali su da obrađuju zemlju. Kako je taj zanatski rad zahtevao zbog težine posla dvojicu, Ljubisav je morao da uključi i svog sina Danila još kao dete od 10 godina. Sudbina je za Ljubisava bila neumoljiva, kači ga prvi svetski rat, Solunski front izbeglištvo u Francusku i.t.d. Maloletni sin Danilo opredeljuje se definitivno za zanimanje stolara i ne samo da nastavlja tradiciju, već je i unapređuje, takoreći potpuno zapostavlja zemljoradnju i opredeljuje se za stolarsko zanimanje. Ne žele da ostane priučeni zanatlija vec završava i stolarski zanat i dobija 1930 godine prvu diplomu u staroj Jugoslaviji - Majstorsko pismo.


U svom proizvodnom programu više nije samo izrađivao građevinsku stolariju već i za to vreme moderan nameštaj. Doduše i u to vreme nameštaj se ručno proizvodio, a vreme izrade jednog ormana trajalo je 30 pa i više dana. Eksponati nameštaja koje je izrađivao Danilo još uvek mogu da se nađu u okolnim mestima Petrovca.


Kao po nekom dobro režiranom scenariju ili bolje reći sudbina je tako htela da i njegov sin Vlastimir Ljubisavljević Ćuluma (po dedi Ljubisavu) nastavi tradiciju porodice i potpuno se posvećuje stolarkom zanatu. 1947 konstuiše prvu mašinu na volovski pogon GEPLO. Kako u svojim mlađim danima potpuno ovladava svim stolarskim veštinama i postaje vrlo poznat majstor ne samo u ovom Mlavskom kraju, već slobodno možemo reći i u Srbiji.1954 godine počinje da proizvodi stolariju i nameštaj na najsavremenijim mašinama u to vreme i geplo, rende, raopon i testere zamenjuje mašinama na električni pogon i prelazi na intezivnu proizvodnju. Izrađuje i oprema (stolarijom, nameštajem i enterijerima) i najpoznatije istorijske spomenike širom Srbije, kao što su manastir Sopoćani, manastir Gornjak, Pokajnica i druge objekte.
1990 godine zanatska radnja registruje se kao Privatno preduzeće ''ĆULUMA'' u Kamenovu i nastavlja dugu tradiciju u proizvodnji nameštaja.

 

Preduzeće danas

 

Estetski doživljaj lepog ima za cilj ostvarivanje duhovnog mira uz užitak prijatnog raspoloženja koji nam život čini lepšim i odmara nas od svih stresova današnjeg vremena. Lutajući za tajnim oblicima nameštaja ušli smo u područje umetnosti i u njoj našli ideju za kreiranje istog. Pokušali smo da iz istorije umetnosti istrgnemosve što je davno nastalo i opstalo do današnjeg dana.
Traganjem za istinski lepim u procesu kreiranja i proizvodnje nameštaja bavili se i naši dedovi. Porodična tradicija nastaje početkom prošlog veka. Naša firma 60-tih godina prošlog veka restauirala je i opremile istorijske spomenike kao što su manastiri: Sopoćani, Gornjak, Pokajnica i drugi.
Danas smo spojili iskustvo koje su nam sa kolena na koleno prenosili naši preci sa svim tekovinama napretka nauke i civilizacije i stavili ga u funkciju stvaranja novog.....